Antivirus software, we kunnen er niet zonder

Tegenwoordig kun je niet voorzichtig genoeg zijn op het internet. Op veel sites liggen gevaren op de loer die er voor kunnen zorgen dat je computer het niet meer doet. Wat is er vervelender dan je computer voor reparatie naar de winkel te moeten sturen om er daar achter te komen dat het allemaal aan geïnfecteerde software lag? Malware, de verzamelnaam voor schadelijke software, is overal te vinden op het internet en je haalt het vaak al binnen voordat je er erg in hebt. Een goede beveiliging is daarom van het grootste belang. Anders loop je het risico dat je computer wordt geïnfecteerd met bestanden die het functioneren onmogelijk maken of je privacy in gevaar brengen.

Bescherming tegen allerlei gevaren

Niet alleen voor jezelf is het belangrijk dat je over goede antivirus software beschikt. Denk het eens in dat je van een openbare computer gebruik hebt gemaakt en daar naar onveilige websites bent gegaan. Natuurlijk doe je dit niet expres, maar het is soms moeilijk te achterhalen wat wel en wat niet onveilige sites zijn. Stel je voor dat je daarmee een computer infecteert zodat die alle mensen die er na jou op zitten in gevaar brengt. Dat zou je toch niet willen? Of wat als de familiecomputer geïnfecteerd wordt door vervelende software van cybercriminelen? Voor je het weet liggen je bankgegevens op straat, of werkt je computer niet meer, of wordt je complete digitale bibliotheek illegaal gekopieerd. Allerlei gevaren waar je tegen beschermd wil zijn.

Installeer voor je eigen veiligheid

Daarom is antivirus software een noodzakelijke aanschaf. Voor een paar tientjes heb je al het hele jaar door bescherming en word je altijd meteen op de hoogte gebracht van mogelijke gevaren. Er zijn trouwens genoeg software pakketten die gratis te downloaden zijn en die hun werk vaak net zo goed doen als betaalde antivirus software. Het is in ieder geval wel belangrijk dat je zelf op zoek gaat naar een goede antivirus. De scanner die standaard geleverd zit bij jouw computer is vaak niet voldoende, hoewel dat wel zo lijkt. De Windows Defender, bijvoorbeeld, kan in sommige gevallen niet krachtig genoeg zijn. De kwaliteit van dergelijke standaard scanners verschilt nogal met de jaren en besturingssystemen, en daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk goede antivirus software zelf te installeren.

windows defender banner

De oplossing voor de meest voorkomende problemen

Als je een scanner downloadt, wil je natuurlijk dat je beveiligd bent tegen de meest voorkomende problemen. Daarom bieden de meeste softwarepakketten een tweevoudige bescherming. Allereerst proberen ze alle gevaren die via internet binnenkomen aan te pakken. Op het moment dat je een onveilige website bezoekt, gaat het alarm dan af en word je op de hoogte gesteld van het gevaar dat je loopt. Tegelijkertijd doet een virusscanner precies wat de naam al zegt, namelijk de computer scannen op mogelijke infecties. Zo identificeert het bestanden die je pc in gevaar brengen. De virusscanners beschikken over gigantische databases met de namen van bekende en minder bekende malware. Wanneer deze verborgen bestanden worden gevonden op jouw harde schijf, doet de scanner er alles aan om het probleem te verhelpen.

Welke antivirus software is verkrijgbaar?

Op dit gebied heb je ontzettend veel keuzes, en sommige zijn beter dan de andere. Belangrijk is om in je achterhoofd te houden welke functies je sowieso wilt hebben. Wil je bijvoorbeeld beveiliging voor een enkele computer of voor alle pc’s, tablets en overige apparaten in je huis? Wil je een nieuwe firewall, die er voor zorgt dat niets je computer ongewenst binnen kan komen? Het zijn een aantal voorbeelden uit je zaken die je dient te overwegen. Gratis software als Avast, Avira, of AVG biedt vaak al genoeg bescherming, maar je kunt altijd voor betaalde alternatieven gaan, zoals Bitdefender of Kaspersky.

Share This:

Comments are closed.