Het eens zo innovatieve Facebook heeft de laatste jaren al heel wat kritiek gekregen op zijn beleid en terecht, blijkt nu. Wat in 2004 begon als sociaal platform voor studenten van de beroemde Harvard Universiteit, groeide uit tot een gigantisch miljoenenbedrijf. Mark Zuckerberg, de bezieler en uitvinder van Facebook, werd schatrijk door zijn platform, vooral door het verkopen van advertenties. Maar wat doe je als een onmetelijke opslagplaats van persoonlijke data gaat lekken? Heeft dat gevolgen voor de Facebookgebruiker of valt dat wel mee?
Hackers en hackers
Hackers zijn mensen die lekken opsporen in databanken van websites en al naargelang hun bedoelingen, er goede of kwaadaardige dingen mee doen. Bij de voorlaatste datalek van Facebook, waarschuwde Inti De Ceukelaire Facebook ervoor dat persoonlijke data van leden heel makkelijk was op te sporen. Dit staafde hij door het telefoonnummer van de toenmalige minister Jan Jambon, openbaar te maken. Maar, Facebook gaf er geen gehoor aan en negeerde zijn waarschuwing volledig. Een bedrijf dat niet ingaat op dergelijke waarschuwingen neemt de veiligheid en de privacy van zijn leden niet ernstig, dat is de enige conclusie die je hierbij kunt maken.
Oud nieuws
Toen De Ceukelaire aangaf dat hij tot wel 10.000 contacten kon importeren en random telefoonnummers automatisch gelinkt werden aan profielen, reageerde Facebook lauw en liet weten dat dit ‘wellicht’ in de toekomst zou veranderen. Maar niets was minder waar en men reageerde er niet eens meer op. Vanuit de top werd een melding gemaakt dat het om oude data ging maar dit is je reinste onzin. Vele profielen zijn intussen reeds jaren oud maar de gegevens zijn nog steeds geldig.
Factcheckers
Facebook maakt zich groot door om de haverklap persberichten uit te sturen dat ze hard werken aan nepinformatie op hun platform. Voortdurend wordt zogenaamd ‘fake news’ geblokkeerd en doen ze, naar eigen zeggen, enorm hun best om valse profielen op te sporen en te verwijderen. Over datalekken in hun systeem werd nog nooit één persbericht uitgestuurd, terwijl dit toch wel heel belangrijk nieuws is. De Ceukelaire geeft toe dat er een minimum aan aanpassingen zijn gebeurd maar dat deze enkel en alleen gingen om hun zakelijke belangen. Mijn goede vriendin Marilyn schreef hierover zelfs een stevige open brief aan Marc Zuckerberg.
De gevolgen voor u als Facebookgebruiker
Misschien ben jij een wakkere Facebookgebruiker en gebruik je de tweestaps verificatie waarbij je je mobiele nummer ingeeft voor de veiligheidscode bij het inloggen. Het was in 2019 reeds bekend dat Facebook ook deze nummers opzoekbaar maakt zodat deze privacy niets te betekenen heeft. Dat het laatste datalek gebeurde, is niet de schuld van Facebook zelf maar men heeft er wel indirect aan meegewerkt. Sowieso, datalek of niet, je persoonlijke gegevens worden door Facebook altijd doorverkocht aan bedrijven als Netflix, Spotify en zo meer. Omdat de organisatie van dit bedrijf hoge winsten wilt blijven maken, zetten ze hun zakelijke belangen voor op hun leden en zal alle informatie die jij verleent, sowieso gebruikt worden voor zakelijke doeleinden. Wil je je hiertegen toch wat beschermen? Log dan uit uit Facebook als je het niet gebruikt, en gebruik een VPN-dienst als je surft!