Kan je je verzekeren tegen identiteitsdiefstal?

identiteitsfraude kredietkaartIdentiteitsdiefstal, het stelen van persoonlijke gegevens waardoor criminelen zich kunnen voordoen als een ander, is de afgelopen jaren wereldwijd een steeds groter probleem geworden. Ook door de opkomst van internet en smartphones is het voor oplichters steeds gemakkelijker geworden om aan identiteitsgegevens van anderen te komen om die vervolgens te misbruiken.

Denk aan phishingmails, het stelen van gegevens via Facebook of aan internetcriminelen die aan gegevens komen door een nep-webwinkel op te richten. Gezien het risico op diefstal van persoonlijke gegevens en identiteitsfraude vragen veel mensen, zeker ook ondernemers, zich af of het mogelijk is om je hiertegen te verzekeren. Voordat we die vraag beantwoorden, leggen we eerst precies uit wat identiteitsdiefstal precies inhoudt.

Wat wordt er onder identiteits-diefstal verstaan?

Diefstal van identiteitsgegevens is niet hetzelfde als identiteitsfraude. Juridisch liggen de straffen voor diefstal van identiteitsgegevens namelijk lager dan voor identiteitsfraude. Bij identiteits-diefstal worden de persoonsgegevens van een ander gestolen, terwijl bij identiteitsfraude de gegevens daadwerkelijk misbruikt worden voor, in de meeste situaties, geldelijk gewin. Het stelen van en frauderen met persoonsgegevens en identiteiten gebeurt op talloze manieren. De diefstal kan plaatsvinden bijvoorbeeld bij een woninginbraak, diefstal vanuit een bedrijf, het stelen of onderscheppen van poststukken, het hacken van computers (pharming), nep e-mails of sms’jes (phishing), telefonisch of via het kopiëren van bankgegevens bij een pinautomaat. Ook kan de diefstal zelfs via dumpsterdiving plaatsvinden: het halen van persoonsinformatie uit afvalcontainers en afvalbakken.

Is verzekeren tegen diefstal van identiteitsgegevens mogelijk?

Vooral ondernemers, maar ook particulieren die over een aanzienlijk kapitaal beschikken, vragen zich af of het mogelijk is om jezelf te verzekeren tegen diefstal van identiteitsgegevens. Het antwoord op deze vraag is, kort maar krachtig: ja! Tegenwoordig zijn er uiteenlopende polissen waarmee je jezelf kunt indekken tegen cybercrime en identiteitsfraude. Een van de mogelijkheden om je hiertegen te verzekeren, is het afsluiten van een passende rechtsbijstandsverzekering.

identiteitsfraude

Jezelf verzekeren tegen diefstal van identiteitsgegevens en fraude

In Nederland en België is gemiddeld ongeveer 1 op de 9 inwoners jaarlijks het slachtoffer van internetcriminaliteit. Dit kan gaan om online stalking, phishing, bedreiging en online diefstal van persoonlijke gegevens. Gelukkig kun je je tegen identiteitsfraude en diefstal van je privégegevens bij meerdere verzekeraars laten indekken. Een van de beste manieren om je te verzekeren is door een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Lees goed de voorwaarden van de verzekeraar door om de garantie te hebben dat je gedekt bent tegen diefstal van en fraude met jouw persoonsgegevens.

Natuurlijk kan een verzekeraar niet voorkomen dat je van deze ellende het slachtoffer wordt. Maar wel kun je, als je verzekerd bent, achteraf juridische bijstand krijgen om te proberen je recht te halen. Bij identiteitsdiefstal zorgt de betreffende verzekeraar vanuit de rechtsbijstandsverzekering voor het betalen van de proceskosten die je maakt. Via de verkering kun je een advocaat of juridisch specialist inschakelen, die via het voeren van procedures probeert om de geleden schade te verhalen op de verantwoordelijke partij. Deze kosten kunnen aardig in de papieren lopen, dus is het geen sinecure om goed verzekerd te zijn tegen dit soort kosten.

Laat je in elk geval niet verrassen

Wil je geen enkele risico lopen op diefstal en misbruik van jouw persoonsgegevens, zorg er dan dus voor dat je een goede verzekering afsluit die je voor dit soort fraude dekt. Maar voorkomen is belangrijker dan genezen. En je bent zelf ook verantwoordelijk om goed met je persoonsgegevens om te gaan. Lees de voorwaarden van je verzekeraar hier goed op door. Geef bijvoorbeeld nooit zomaar online privégegevens weg en wees altijd wantrouwig als iets te mooi lijkt om waar te zijn. Wees gewoon voorzichtig en vertrouw niet elke charlatan op zijn of haar blauwe ogen.

Share This:

Comments are closed.