Kan je je verzekeren tegen tegen ransomware-aanvallen?

Op het gebied van cyberbeveiliging worden de bedreigingen met de dag diverser. Er zijn tientallen soorten malware en virussen, en elke dag duiken er nieuwe op, klaar om te infiltreren in de veiligheids leemten die jouw bedrijf laat bestaan. In dit artikel gaan we het hebben over ransomware, een van de schadelijkste vormen van virussen die de laatste jaren is opgedoken.

De laatste jaren is het aantal ransomware-aanvallen exponentieel toegenomen. De gevolgen van deze aanval kunnen zwaar zijn voor het bedrijf, aangezien Ransomware de toegang tot belangrijke persoonlijke gegevens onmogelijk maakt. Met enkele basis voorzorgen kunt je echter ransomware-aanvallen voorkomen en de beveiliging van jouw IT-infrastructuur versterken. Kijk hier eens naar!

Wat is Ransomware?

ransomwareRansomware is een specifiek type malware dat als kenmerk heeft dat het dreigt met publicatie, verwijdering of verhindering van de toegang tot belangrijke persoonlijke gegevens. In ruil eist het virus een financieel losgeld van zijn slachtoffers. De aanvaller stuurt een bestand naar jouw apparaat dat, indien geopend, jouw eigen bestanden kan versleutelen en je de toegang tot de machine kan ontzeggen. De bestanden worden vastgehouden voor losgeld totdat je betaalt om ze te ontsleutelen.

Het is echter de moeite waard om te onthouden dat het betalen van losgeld niet garandeert dat de toegang tot de gegevens zal worden teruggegeven. Daarom is preventie de beste manier om jouw gegevens veilig te houden!

Hoe kunnen ransomware-aanvallen worden voorkomen?

Laat jouw systemen van goede kwaliteit zijn en altijd up-to-date

De eerste stap is het installeren van kwaliteitssystemen binnen de onderneming. Uiteraard is elk type server onderhevig aan aanvallen, maar als er kwaliteit is, is de tendens dat de veiligheid ook veel groter zal zijn.

Het is dan ook van belang te kiezen voor leveranciers die op de markt zijn erkend en in staat zijn sterkere pakketten te structureren voor gegevensopslag, toegang tot informatie, enz. De infrastructuur in de cloud moet de beste zijn, waardoor de barrière van bescherming tegen dit soort aanvallen wordt verhoogd.

Bovendien, een ander essentieel punt: constante updates. De complexiteit van technologische systemen neemt toe, en aanvallers lopen niet achter. Voortdurend evolueren ze om gevaarlijkere virussen te creëren, zelfs binnen de categorie ransomware. Daarom moeten de systemen ook evolueren.

Investeer in back-up

ransomwareZoals we aan het begin van de tekst hebben uitgelegd, kunnen ransomware-virussen gegevens “kapen”, die worden vastgehouden totdat de slachtoffers een betaling doen. En zelfs dan is betaling geen garantie dat de aanvallers de toegang tot jouw gegevens zullen teruggeven.

Daarom is het van essentieel belang om back-upsystemen te hebben. Dit soort bescherming is niet precies tegen hackeraanvallen, maar zorgt er in ieder geval voor dat het bedrijf op een meer volledige manier kan blijven werken in het geval dit soort problemen zich voordoet. Als de gegevens worden opgeslagen, hetzij op een parallelle server, hetzij zelfs offline, is het mogelijk de toegang te behouden, zij het met extra aandacht in tijden van crisis. Maar het bedrijf stopt tenminste niet helemaal.

Antivirus bescherming

Alle bedrijven weten hoe belangrijk het is om dit soort bescherming in hun systemen te hebben. Maar het is altijd goed om te benadrukken hoe belangrijk het is om het juiste beschermingspakket te kiezen en fouten te vermijden. Het is noodzakelijk alle details met betrekking tot de verbindingen, de gebruikte toepassingen en andere details goed in kaart te brengen, zodat de gecontracteerde dienst in staat is een beschermingslaag te creëren in alle noodzakelijke systemen.

Team oriëntatie

Een bedrijf, ondanks alle technologische details, bestaat uit mensen. Zij zijn het die de hulpmiddelen goed zullen gebruiken, zodat het eindresultaat positief is. In de relatie met ransomware-dreigingen geldt dezelfde logica. Korte oriëntatie- en kenniscolleges over het probleem, advies over hoe te handelen in geval van aanvallen, naast preventie, zoals het niet klikken op verdachte links en andere acties, zijn enkele van de essentiële maatregelen om elk probleem te voorkomen.

Verzekering

Natuurlijk zijn sommige verzekeraars ook actief in het verzekeren tegen dit soort cyberaanvallen. Neem hiervoor contact op met je makelaar of je verzekeraar (ik raad aan om via je makelaar te gaan, om heel wat redenen die je hier kan lezen). Wees duidelijk wat voor jou de risico’s zijn en welke zaken je zeker wil dekken. Op die manier kan je makelaar zeker een voorstel opmaken voor jouw specifieke geval.

Share This:

Comments are closed.