Wat is ransomware? Hoe neem je de nodige voorzorgsmaatregelen?

Als je goed naar het woord ransom kijkt, dan kun je deze vertalen uit het Engels. Ransom betekent losgeld. Dat is geld dat moet worden betaald als er een gijzeling aan de gang is of wanneer iemand ontvoerd is. Ransom kan dan ook worden doorvertaald in de ICT-wereld. Je kunt het een beetje zien als wanneer er een computersysteem wordt gegijzeld. De computer wordt totaal ransomwaregeblokkeerd. Het is dan voor de gebruiker niet meer mogelijk om gebruik te maken van zijn computer. Het is niet mogelijk om in te loggen en er is ook geen manier om voorbij dit scherm te komen.

Normaal zou je zeggen dat je dan een virusscan zou kunnen draaien om vervelende virussen in het systeem op te sporen en te verwijderen, maar dat is in dit geval helemaal niet mogelijk. Je komt namelijk het systeem niet meer in, dus het opstarten van een programma zoals een virusscanner is dan ook niet mogelijk. Het enige wat je als gebruiker van de computer te zien krijgt, is een waarschuwing of een bericht waarin staat genoteerd dat je een bepaald bedrag over moet maken om de computer weer te kunnen ontgrendelen. Als je dit niet doet, is het antwoord heel simpel en kun je gewoon geen gebruik meer maken van je computer.

Waardoor wordt ransomware veroorzaakt?

Ransomware is het vervelende werk van cybercriminelen. Door middel van het creëren van een sleutel (een soort virus) zorgen zij ervoor dat computersystemen compleet vergrendeld raken. Vervolgens sturen zij berichten uit aan de gebruiker van de PC waarin ze aangeven dat er ransom (losgeld) moet worden betaald als de gebruiker de computer nog zou willen gebruiken en ontgrendelen. De meeste mensen willen hun computer natuurlijk niet kwijt en zien het als enige redmiddel om gewoon te betalen zodat ze op z’n minst weer gebruik kunnen maken van hun systeem. Er wordt immers in het bericht aangegeven dat dit de enige manier is om een ontgrendelingssleutel te ontvangen en deze willen mensen natuurlijk graag ontvangen. Vaak wordt er een prijs aangegeven van rond de € 200 die moet worden betaald, maar soms liggen de prijzen ook veel hoger. De gebruiker van de PC dient meestal via digitale cryptomunten te betalen, zoals bijvoorbeeld via Bitcoin, Ethereum of privacymunt Monero. bitcoin cryptocurrencyDaarnaast zijn er ook gevallen bekend waarbij er creditcard gegevens worden gevraagd. Zodra mensen hier in trappen, is de financiële schade natuurlijk veel groter en leidt dit bijvoorbeeld tot het leegplunderen van rekeningen en identiteitsfraude.

Hoe neem je de nodige voorzorgsmaatregelen?

Hackers zien altijd kansen om te grijpen wanneer een computer outdated software heeft of geen goede virusbescherming of firewall. Zorg er dus altijd voor dat de software die je op de pc hebt staan, up to date is. Neem altijd de laatste updates en wees ook op tijd met het updaten van je drivers en stuurprogramma. Wanneer je dit niet goed doet, zul je altijd mogelijkheden creëren voor cybercriminelen. Daarnaast is het ook aan te raden om gebruik te maken van een goede firewall en om ervoor te zorgen dat je niet trapt in spam en andere nare mailtjes waarin schadelijke bestanden zitten.

Share This:

Comments are closed.