Wat kan je van een gratis virus scan verwachten?

In plaats van het gebruiken van betaalde software gebruiken steeds meer mensen een gratis virus scan programma. Voor de meeste gebruikers is de gratis virus scan dan ook toereikend. Maar wat kan je nou eigenlijk echt van een gratis virus scan verwachten?

Tegen houden van virussen

Uiteraard gebruik je een virusscanner voor het tegen houden van allerlei verschillende virussen en malware die je op het internet tegen komt. Alle gratis virus scan programma’s zijn hiervoor dan ook geschikt. Wel zit er per programma verschil in hoeveel en hoe snel ze bepaalde virussen kunnen vinden. Sommige gratis virus scan programma’s detecteren te veel bestanden als schadelijk, terwijl dit niet altijd zo hoeft te zijn. Bij het verwijderen van een virus moet je dan ook altijd goed oppassen wat voor bestand het precies is. Zo voorkom je onherstelbare schade aan je systeem.

En malware dan?

gratis virusscanner downloadenNiet ieder gratis virus scan programma kan overweg met malware besmettingen. Dit komt omdat malware wel degelijk iets anders is dan een virus. In de volksmond worden deze begrippen echter nog al eens door elkaar gehaald. Niet ieder gratis virus scan programma heeft dan ook de kennis om ook malware op te sporen. Als je een alles in één pakket wilt hebben, dan ben je al snel aangewezen op betaalde pakketten. Wil je gratis gebruik maken van deze programma’s, dan heb je naast een gratis virus scan programma ook een malware programma nodig. Deze zijn ook in grote mate gratis te verkrijgen.

Ruime keuze

Er zijn dan ook veel gratis virus scan en malware programma’s te verkrijgen. Vaak gaat dit om uitgeklede versies van programma’s die in betaalde pakketten zitten van de welbekende merken. Als je in één keer over alle soorten programma’s wilt beschikken zal je er voor moeten betalen. De fabrikanten zijn echter van mening dat je door een goede ervaring met één van hun producten later nog eens bij ze terug komt. Dit is de belangrijkste reden waarom zij hun virus scan programma gratis aanbieden. De consument profiteert hier gretig van en je komt de gratis programma’s dan ook steeds vaker tegen.

Uiteraard moet er wel verschil zitten in een gratis en betaalde versie van het programma. De gratis versies beschikken dan vaak ook alleen maar over de primaire functie en niet over de vele extra’s. Dit komt enerzijds omdat de fabrikant zijn producten niet meer verkoopt, anderzijds heeft ook niet iedereen al die extra functies nodig om toch veilig te kunnen internetten. Om gebruik te maken van een gratis virus scan programma zal je dus concessies moeten maken. Het is aan iedere gebruiker op zich om voor zichzelf te bepalen of de voordelen van het programma nog opwegen tegen de nadelen. Echter maak je gebruik van een virus scan programma om beveiligd te zijn, dat kunnen de gratis versies je dan ook bieden.

Wat zoek je?

Het ligt dus maar net aan de gebruiker wat diegene zoekt in een gratis virus scan programma. Door de ruime keuze aan programma’s is er voor iedere gebruiker wel een alternatief te vinden. Wat je in ieder geval van een gratis programma mag verwachten is dat het je beschermd tegen virussen die online je systeem binnen willen dringen. De meeste virussen willen daarna je instellingen veranderen of gegevens buit maken. Door het gebruik van een gratis programma worden de meeste virussen van te voren al onderschept en kunnen ze je systeem niet meer beschadigen. In de basis werkt ieder gratis programma dus voldoende om je te beschermen. Echter zit er ook verschil in hoe de virussen worden verwijderd. Dit wil je uiteraard op een zorgvuldige manier laten gebeuren, zodat je systeem in tact blijft. Ook dit verschilt per programma.

Share This:

Comments are closed.